Historie

1975

Het is 1975. Ton Koelman en Fons Hof merken op dat er in de IJmond-regio een gebrek is aan overdekte tennisbanen. Er werd in de zomer vaak een balletje geslagen, maar waarom ontbrak de mogelijkheid om dit in de winter te doen? Langzaam maar zeker bedachten zij een plan: er moesten overdekte tennisbanen komen, een tenniscentrum met vier banen aan de Kerkweg in Heemskerk. De gemeente wilde hier zeker aan meewerken, mits zij er ook nog een sporthal met zalen aan zouden toevoegen voor de zaalsporten. Hier was ook een groot gebrek aan op dat moment.

1978

Op 20 januari 1978 is het dan zover en wordt het plan uiteindelijk uitgevoerd, de eerste paal wordt op die dag geslagen. Al snel bestond het sportcentrum niet alleen meer in Ton Koelmans hoofd, maar werd het ook daadwerkelijk een gebouw in Heemskerk. De eerste bal werd nog in hetzelfde jaar geslagen, slechts 8 maanden later op 24 september. Op 10 oktober, minder dan een maand later, was er de eerste voetbalwedstrijd in de sporthal. Nog een maand later was er zelfs meteen een officieel tennistoernooi: het ABN Satellite toernooi met topspelers. De officiële opening van Sportcentrum Heemskerk was echter op 19 december 1978. Binnen een jaar was een idee uitgegroeid tot een daadwerkelijk bedrijf! Het bedrijf bestond toen uit 4 tennisbanen, een sporthal, 3 squashbanen, een tennisshop en een gezellige bar. 

1983

In 1983 is het tijd voor verandering, er komt uitbreiding. Het sportcentrum krijgt nog een tennishal met 3 tennisbanen, 3 extra squashbanen én een feestzaal! De nieuwe tennisbanen worden voornamelijk gebruikt voor de toenmalige fase-trainingen. Deze trainingen waren voor de talentvolle jeugd van de KNLTB. Ook spelen steeds meer mensen squash en de banen worden vooral in de avonduren optimaal gebruikt. De feestzaal wordt naast diverse feesten ook op sommige avonden gebruikt als dansschool.

1987

Tennissen blijft maar populairder worden en er ontstaat weer een nieuw idee: buitentennisbanen en een tennisvereniging! Dit zorgt er dan ook voor dat er in het zomerseizoen nog extra activiteiten zijn. In mei worden de buitenbanen opgeleverd en  officieel geopend. Tennisvereniging “de Commandeurs” met 6 buitenbanen wordt dat jaar dan ook toegevoegd als vierde tennisclub van Heemskerk. Uiteraard heeft deze club ook zijn eigen verenigingsbar, waar heel wat toernooitjes gehouden zullen worden.

1988

Het contract met de gemeente wordt in 1988 opgezegd. Dit gaat over de sporthal en er wordt besloten om hier ook een tennishal te bouwen met drie banen. De kleedkamers en bergingen die bij de sporthal hoorden, worden ook omgebouwd. Deze ruimten worden ingericht als biljartruimte/snookerzaal en er worden 5 snookertafels geplaatst.

1989

Het Sportcentrum is echter nog lang niet klaar met verbouwen. Bovenop de bar en kleedkamers wordt een verdieping gebouwd. Hier komt een feestzaal met 160 zitplaatsen  en in de ruimte naast deze zaal worden nog 5 extra snookertafels geplaatst. 

Daarnaast wordt de andere feestzaal omgebouwd tot 3 extra squashbanen. 

Het Sportcentrum bestaat nu inmiddels uit: 10 binnentennisbanen met tapijt, 6 buitentennisbanen met kunstgras,  9 squashbanen, 10 snookertafels en een grote zaal voor bridgen, schaken en/of feesten.

1992

In dit jaar wordt er inpandig een fitnesscentrum gebouwd tussen tennisbaan 4 en 5.

Deze ruimte bevindt zich op de eerste verdieping, boven de tenniskantine en boven diverse bergruimten. Dit is de start van fitness binnen het sportcentrum, het fitnesscentrum de Commandeurs. 

1999

Pas 7 jaar later vindt er weer een nieuwe verbouwing plaats. Dit betreft een uitbreiding aan de zij-/voorkant van het gebouw en dit wordt een nieuw fitnesscentrum van zo’n 500 m2. Dit zal het oude fitnesscentrum gaan vervangen en het is een onderdeel van de Ten Tije-fitnessketen. Dit nieuwe fitnesscentum bestaat uit twee verdiepingen en hierdoor verliest het Sportcentrum wel een aantal parkeerplaatsen en vijf snookertafels. Maar de uitstraling is veel beter dan voorheen.

2001-2003

De Achmea Health Centers nemen de Ten Tije-keten over en zij willen graag een centra met minimaal 1.600 m2. Er was geen ruimte meer voor nieuwbouw, dus in 2003 werd besloten om een binnentennisbaan en 2 snookertafels op te geven voor meer ruimte. Eind 2003 wordt het Achmeacentum geheel vernieuwd en uitgebreid heropend.

2004

Het Sportcentrum bestaat nu uit: 9 binnen- en 6 buitentennisbanen, 9 squashbanen, 5 snookertafels, een zaal voor bridge en feesten, een tennisshop, diverse vergaderruimtes, drie gezellige bars en een hypermodern fitnesscentrum van ruim 1.600 m2. Het Sportcentrum hoort bij het Heemskerkse “Sportboulevard”. Hiertoe horen onder andere ook zwembad de Waterakkers, manege de Schimmelkroft, familierestaurant de Waterakkers en de Heemskerkse sauna.

2005

De voorgevel van het Sportcentrum is duidelijk aan vervanging toe en de renovatie wordt dan ook gelijk uitgevoerd. In plaats van het eenvoudig opknappen wordt er op het laatste moment besloten dat het stuk grond wordt gebruikt voor nog een uitbreiding. Het wordt een prominent stuk van het gebouw in drie lagen waarin zo’n 700 m2 kan worden gebruikt.

2006

De bovenste twee verdiepingen van de nieuwe uitbreiding worden in mei direct in gebruik genomen door Dance Studio Patty. Vergeleken met de oude locatie is de nieuwe locatie nu het dubbele aantal vierkante meters. Het bestaat uit twee danszalen, een eigen horeca, kleedkamers, opslag en een kantoor. Een dansschool is een perfecte aanvulling van de Sportboulevard. Eind van dit jaar wordt ook de begane grond in gebruik genomen  door het Rehab Centre (nu Reva) van Edwin Glerum. Dit is een gezondheidscentrum met vele facetten. De kernwoorden die hier worden gebruikt zijn bijvoorbeeld ardbeidsreïntegratie, manuele therapie, klassieke fysiotherapie, medisch fitness, psychologie, podologie, mensendieck en voedingsleer. De grote praktijk bestaat uit 4 behandelcabines, een grote oefenzaal en een receptie/kantoor. Zij hebben ook een nauwe samenwerking met het Achmea Health Center; veel patiënten oefenen op de apparatuur van het fitnesscentrum.

2008

Tennisschool Kennemerland krijgt een eigen kantoorruimte om alle zaken te regelen die betrekking hebben op zijn aangesloten verenigingen en de bijbehorende trainers. De tennisschool staat onder leiding van Ronald van de Linde en een grote hoeveelheid tennisleraren en verenigingen horen bij deze hoogwaardige organisatie.

2009

Ook de schermsport van de stichting TETH (Talenten Educatief THeater) krijgt een plaatsje in het Sportcentrum. Zij richten zich voornamelijk op het schermen, maar ook op acteren, graffiti en meer. De stichting wordt geleid door Birgitta Perton en zij gebruikt een vrij grote ruimte op de eerste verdieping. Verder is de sportshop opgeheven en is de ruimte in gebruik genomen door voedingsdeskundige Kim Zwakman en Mensendieck therapeute Simone Koole. Zij delen deze ruimte voor de behandeling van hun patiënten.

2011

De horeca binnen het Sportcentrum is verdeeld over 3 barren. De centrale bar is voornamelijk in het winterseizoen volop in gebruik. Daarnaast heeft de Ton Koelmanzaal op de eerste verdieping een eigen horecavoorziening die vooral bestemd is voor de denksporten, feestjes, cursussen en vergaderingen. Deze zaal is in dit jaar geheel gerenoveerd tot een volwaardige multifunctionele zaal.

Tot slot is er ook nog de zomerbar die bij de buitenbanen hoort en deze wordt voornamelijk gebruikt voor de Tennisvereniging de Commandeurs.

2013

In dit jaar is het kunstgras van een deel van de buitenbanen vernieuwd en ook een groot deel van alle buitenverlichting.

2014

Alle tennisbanen zijn voorzien van nieuwe TL-verlichting en ook alle squashbanen zijn gerenoveerd.

2016

De centrale bar krijgt een opknapbeurt met een nieuwe plafond, nieuwe lampen, opgenknapte tafels en stoelen, etc. De bar is ook voor de komende jaren weer een gezellig ontmoetingspunt voor de vele sporters.

2017  

In 2017 krijgt website “By Kels” haar eigen ruimte. Onderneemster Kelsey Bijlsma neemt de kantoorruimte van de tennisschool over en zij vestigt hier haar eigen naaiatelier. 

Hier maakt zij een groot deel van haar kleding/accessoires, die zij verkoopt via de website “By Kels”. 

Inmiddels weten steeds meer klanten haar website te vinden en heeft zij een druk en steeds groter wordend bedrijf opgezet.

2019

Het dak van de grootste tennishal wordt geheel vernieuwd. Daarnaast worden er meer dan 600 zonnepanelen op dit dak geplaatst en wordt het sportcentrum het “groenste” gebouw van Heemskerk. Binnen enkele jaren zullen ook de andere daken aan de beurt zijn.

Ook vestigt eind 2019 een huisarts zich in het sportcentrum. Aan de voorzijde, in het Revacentrum, is de huisartsenpraktijk Verkruijsen nu aanwezig.

2020

In dit jaar vindt voor het sportcentrum de meest ernstige crisis tot nu toe plaats: de Corona crisis. Dit betekent dat het sportcentrum vele maanden de deuren moet sluiten en er geen activiteiten mogen plaatsvinden. In juni mogen de deuren gelukkig weer worden opengedaan en kan er weer getennist en gesquasht worden. Door de crisis is echter het squashcentrum in Beverwijk opgeheven en vanaf juli vinden deze squashleden langzaamaan de weg naar het sportcentrum. Vanaf 1 september heeft Max Squash dan ook Sportcentrum Heemskerk als thuislocatie gekozen, aangezien Beverwijk definitief niet meer open zal gaan. Een mooi lichtpuntje in deze lastige periode…

2021

Ook dit jaar heeft het sportcentrum veel last van de Corona crisis. Opnieuw moeten de deuren een aantal keren worden gesloten en dit heeft veel financiële consequenties…

Er is dan ook besloten om de buitenbanen te verkopen, wat noodzakelijk is om het sportcentrum draaiende te houden. Ook wordt er verder gekeken naar andere verhuurmogelijkheden om in de toekomst toch financiëel gezond te blijven.